Doe-het-zelf websites: De voor- en nadelen

Je kunt ondertussen gerust stellen dat een website een onmisbaar onderdeel van je salon is. Het bouwen en onderhouden van je eigen salonwebsite kan echter nog vrij ingewikkeld en tijdrovend zijn en je hebt niet voor dit vak gekozen om je dagen achter een computer door te brengen. Bieden eenvoudige doe-het-zelf systemen zoals Jimdo, Wix en Weebly uitkomst?

Voordelen

Doe-het-zelf systemen zijn niet perfect, maar kunnen in sommige gevallen zeker uitkomst bieden. De twee grootste voordelen van doe-het-zelf websites?

Voordeel 1: Enorm goedkoop
Een goedkopere oplossing dan een doe-het-zelf systeem ga je niet vinden. Prijzen variëren van gratis, voor een website zonder eigen domein en met hier en daar wat reclame, tot een paar tientjes per maand voor een website met eigen domein, een of meerdere e-mailadressen en zonder reclame.

Voordeel 2: Eenvoudig in het gebruik
Doe-het-zelf systemen zijn met name ontwikkeld voor de internet-leek en in de regel hoeven gebruikers zich daardoor ook niet te wagen aan ingewikkelde codes of moeilijke designkwesties. Hierdoor zijn de systemen eenvoudig in het gebruik en vaak heb je niet meer dan een paar dagen nodig om zelf je eerste website op te zetten.

Nadelen

Goedkoop en makkelijk. Wat wil je nog meer? Toch gaan doe-het-zelf websites niet alleen maar over rozengeur en maneschijn. Ze brengen namelijk ook de nodige nadelen met zich mee.

Nadeel 1: Beperkt qua mogelijkheden
Doe-het-zelf systemen werken erg eenvoudig. De keerzijde daarvan is dat ze ook erg beperkt zijn qua mogelijkheden. En dan heb ik het niet alleen over het ontwerp, maar zeker ook over de techniek. Zo kun je in dergelijke systemen bijvoorbeeld niet bij de broncode van je website en zul je het moeten doen met de beperkte opties die het systeem je biedt.

Nadeel 2: Niet te optimaliseren voor Google
Doordat je niet bij de achterkant van je website kunt, is deze onmogelijk te optimaliseren voor Google. Als plakpleisteroplossing worden er soms wel “SEO modules” aangeboden waarin je bijvoorbeeld title-tags kunt invullen en je website kunt aanmelden bij de zoekmachines, maar zoekmachineoptimalisatie gaat nog veel verder dan dat.

Nadeel 3: Geen hulp van experts
Met een doe-het-zelf website ben je op jezelf aangewezen en kun je niet rekenen op de hulp of ondersteuning van een professional met ervaring in bijvoorbeeld interaction design, usability, zoekmachineoptimalisatie of contentstrategie. Dat is een beetje als klanten die op eigen houtje hun huidproblemen proberen op te lossen.

Nadeel 4: Geen optimaal resultaat
Met doe-het-zelf systemen is het vaak alsof je aan de keukentafel een krant probeert te ontwerpen in Microsoft Word: Het programma werkt eenvoudig, maar het resultaat is niet vergelijkbaar met dat van een professionele mediaredactie.

Wanneer doe-het-zelf systemen uitkomst bieden

Zijn doe-het-zelf systemen dan altijd een slechte oplossing? Nee, zeker niet. Er zijn wel degelijk situaties waarin doe-het-zelf systemen uitkomst bieden:

  • Je wilt eerst even aankijken hoe het je bevalt om als zelfstandige te werken, zonder direct veel te investeren;
  • Je hebt puur een visitekaartje nodig waarop personen die je salon al kennen meer informatie kunnen vinden;
  • Je hebt snel een tijdelijke website nodig, bijvoorbeeld voor een evenement;
  • Je salon is vooral een hobby en het is niet je intentie om als bedrijf te groeien;
  • Et cetera.

Simpel gezegd, als de groei van je bedrijf niet per se prioriteit heeft, dan hoef je natuurlijk ook niet zozeer in je bedrijf te investeren. In dat geval is een doe-het-zelf website soms een prima tijdelijke (of zelfs blijvende) oplossing.

Mijn advies? Focus op de dingen waar je goed in bent.

Je hebt voor dit vak gekozen om klanten te behandelen en niet om websites te bouwen. En hoe goedkoop sommige aanbieders het ook maken, dan nog is het de vraag hoeveel zo’n website je oplevert en of je je tijd niet beter aan andere zaken kunt besteden. Het bijschaven van je code- en designvaardigheden maakt je tenslotte geen betere beautyprofessional.

Denk je dat Epke Zonderland olympisch goud had gewonnen als hij zijn voorbereidingstijd had moeten opdelen tussen zijn trainingen en het bouwen en onderhouden van zijn eigen website? Focus liever op je gebied van expertise. Op het onderdeel waarin je de meeste waarde kunt toevoegen. Wil je een goede webbouwer worden, of een geweldige beautyprofessional?


Het beste van twee werelden

Het gemak van een doe-het-zelf website, gecombineerd met de professionaliteit van een geoptimaliseerde, op maat gebouwde website? Dat is de Netbeauty Salonsite™, het systeem dat wij speciaal voor salons ontwikkelden. Onze salonwebsites worden door ons achter de schermen tot in de puntjes geoptimaliseerd, zonder dat we jou daarmee lastigvallen. Daarnaast krijg je bij je salonwebsite onbeperkte ondersteuning, advies en zijn aanpassingen altijd gratis. Of je ze nou zelf doet, of door ons laat doen. Benieuwd hoe een Salonsite™ jouw salon helpt groeien? Neem eens twee minuten de tijd om daar meer over te lezen.

Salonsite™

Gerelateerde berichten

Meer over Netbeauty

TCA peelings, nagelbeugels, sugaring: Jouw lokale marketingbureau heeft waarschijnlijk geen flauw idee wat het inhoudt. Wij wel. Want wij zijn Netbeauty. Als geen ander begrijpen wij precies wat jouw klanten beweegt en hoe we ze zo snel mogelijk in jouw salon krijgen.

ONS VERHAAL
NetBeauty Seminar