De drie beste websites voor gratis stockfoto’s

Mooie, professionele foto’s: We hebben ze allemaal wel eens nodig. Voor op een flyer, een Facebookpagina of bedrijfswebsite. Helaas hebben we niet allemaal het talent of de middelen om die foto’s zelf te maken, en zijn veel stockfoto-websites wat aan de prijzige kant. Zomaar foto’s van Google halen is altijd een slecht idee. Zijn er dan geen alternatieven? Jazeker wel! Op deze drie websites vind je de allermooiste gratis foto’s.

1. Pixabay

Op Pixabay vind je momenteel al meer dan 1,5 miljoen professionele beelden die je overal kunt gebruiken. En met overal bedoel ik ook echt overal. Alle downloads zijn namelijk vrijgegeven onder Creative Commons CC0 en vallen daardoor in het publieke domein. Dit betekent dat je voor het gebruik van de foto’s geen toestemming hoeft te vragen en dat je zelfs de naam van de fotograaf niet hoeft te vermelden.

2. Pexels

Een van onze favoriete websites voor gratis stockfoto’s is Pexels. Alle foto’s op Pexels zijn met de hand geselecteerd door de redactie. Hierdoor is de gemiddelde kwaliteit van de foto’s op Pexels een stuk hoger dan op andere gratis stockfoto-websites, waarop leden vaak zonder controle hun eigen foto’s kunnen uploaden. Ben je op zoek naar een foto met een hoge resolutie? Ook dan is Pexels the place to be. Veel foto’s op Pexels zijn zelfs groter dan 10MB. Dat is groot genoeg voor een roll-up banner of een grote raamsticker. En net zoals bij Pixabay, zijn de foto’s van Pexels gratis te gebruiken. Ook voor commerciële doeleinden, én zonder naamsvermelding.

3. Unsplash

In 2013 begon Unsplash als eenvoudige Tumblr-blog, gebouwd met een thema van slechts $19, met daarop een handjevol gratis foto’s. Direct na de lancering kreeg Unsplash echter al een hoop aandacht. Spoel een paar jaar door en voeg daar ruim 8 miljoen dollar van investeerders aan toe en ondertussen is Unsplash een van de allergrootste aanbieders van gratis stockfoto’s. Unsplash is de go-to partner voor grote bedrijven zoals Google, Apple en Adobe, die voor hun apps en programma’s graag gebruik maken van de gratis fotodatabase. Zonder het te weten, heb je ongetwijfeld al eens een foto van Unsplash gezien. Ook wij zijn enthousiast!

Bonus! 10 alternatieven voor gratis foto’s

We hebben zojuist de drie beste websites voor gratis stockfoto’s met je gedeeld. Op Pixabay, Unsplash en Pexels vind je miljoenen beelden. Van beauty-foto’s voor op je website tot sfeerfoto’s voor aan de muur in je salon. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat de foto die jij zoekt er net niet tussen zit. Niet getreurd, er zijn nog meer websites voor gratis stockfoto’s. In willekeurige volgorde:

https://stocksnap.io
https://reshot.com
https://freestocks.org
https://picjumbo.com
https://kaboompics.com
https://skitterphoto.com
https://styledstock.co
https://pikwizard.com
https://stockvault.net
https://freerangestock.com

Let op: Gratis is niet hetzelfde als rechtenvrij

Er is geen gebrek aan websites waarop je gratis foto’s kunt downloaden. Maar let op, gratis is niet hetzelfde als rechtenvrij. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een gratis foto niet voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden, dat hij voorzien moet worden van een naamsvermelding of dat hij niet bewerkt of bijgesneden mag worden, om zo even wat dingen te noemen. Met de foto’s uit onze top 3 mag dat allemaal wel, overigens.

Wil je meer weten over rechten en licenties? Lees dan dit artikel waarin we de belangrijkste termen (zoals auteursrecht, portretrecht en het publieke domein) voor je uitleggen in gewone mensentaal.


Waarom gebruik je gratis stockfoto’s?

Je zoekt gratis stockfoto’s omdat je professioneel over wilt komen, maar geen onbeperkt budget hebt. Dat begrijp ik helemaal. Marketing is belangrijk, maar hoeft niet per se de hoofdprijs te kosten. Liever niet zelfs. Om de marketing van je salon nog makkelijker, goedkoper en sneller te maken, ontwikkelden wij daarom Club Netbeauty. Als lid van Club Netbeauty beschik je over een compleet marketingteam, voor een fractie van de prijs: Een ontwerper, een marketeer, een trainer en handige digitale marketingtools. Benieuwd hoe Club Netbeauty jouw salon helpt groeien? Neem eens twee minuten de tijd om daar meer over te lezen.

Club Netbeauty

Meer over Netbeauty

TCA peelings, nagelbeugels, sugaring: Jouw lokale marketingbureau heeft waarschijnlijk geen flauw idee wat het inhoudt. Wij wel. Want wij zijn Netbeauty. Als geen ander begrijpen wij precies wat jouw klanten beweegt en hoe we ze zo snel mogelijk in jouw salon krijgen.

ONS VERHAAL
NetBeauty Seminar